DomovTiskové zprávyPolitickéMezinárodní vztahyČeská veřejnost o dění v Izraeli a Palestině – únor 2024

Česká veřejnost o dění v Izraeli a Palestině – únor 2024

V šetření, jež probíhalo od konce ledna do konce první březnové dekády 2024, Centrum pro výzkum veřejného mínění dotazovalo sadu otázek týkajících se dění na Blízkém východě, respektive v Izraeli a Palestině. Konkrétně šetření zjišťovalo, zda se lidé zajímají o vývoj tamní situace, jak hodnotí vztahy mezi Izraelem a Palestinci, zda souhlasí nebo nesouhlasí s mezinárodním uznáním Palestiny jako nezávislého státu, kdo podle nich nese hlavní podíl viny za vznik a vystupňování současného konfliktu a zda považují tamní vývoj za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku, Evropu a mír ve světě.

V současnosti se o vývoj situace na Blízkém východě zajímá více než třetina (35 %) české veřejnosti, což je srovnatelný výsledek jako v roce 2015, kdy byl tento zájem měřený naposledy.

Přibližně dvě třetiny občanů považují situaci v Izraeli a Palestině za hrozbu pro mír ve světě (67 %), necelá polovina ji má za hrozbu pro evropskou bezpečnost (49 %) a jen o málo více než čtvrtina ji pokládá za hrozbu pro bezpečnost České republiky (27 %).

Vinu za vystupňování současného konfliktu občané připisují poněkud častěji Palestincům (22 %) než Izraeli (6 %), ale nejčastěji ji kladou oběma stranám stejně (40 %) a častěji v porovnání s minulostí se objevuje i názor, že hlavní vinu nese někdo jiný (10 %).

Jen o málo více než čtvrtina (26 %) české veřejnosti si myslí, že jednou mezi Izraelci a Palestinci nastane mír, více než třípětinová většina (62 %) se k tomu staví pesimisticky.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: